Huiselijk geweld in België stijgt door coronacrisis

Hoewel de moed ons in de schoenen zinkt, lijkt het aantal gevallen van huiselijk geweld, net zoals de alcoholconsumptie de hoogte in te schieten. 

En in andere landen?

Dat is niet enkel in België zo, ook in China bleek huiselijk geweld tijdens de lockdown drie keer vaker voor te komen en in Frankrijk steeg het aantal gevallen met 35%. We kunnen ons natuurlijk de vraag stellen of deze stijging samenhangt met de stijging in alcoholconsumptie. Na even op het net te surfen, zal ik jullie toch het antwoord schuldig moeten blijven. Hier en daar wordt er wel een veronderstelling over de samenhang met de stijgende alcoholconsumptie geïnsinueerd , maar een sluitend bewijs is er helaas niet.
UGent start onderzoek naar huiselijk geweld in tijden van corona ...

Moeilijke taak sociaal werkers
Het lijkt mij dan ook lastig om als sociaal werker niet of moeilijk te kunnen ingrijpen in prangende situaties omwille van de maatregelen. Bijna alles moet nu digitaal gebeuren en op die manier is het vaak moeilijker om in dergelijke kwetsbare situaties in te grijpen. Sociaal werkers staan nu machteloos langs de zijlijn toe te kijken hoe kinderen worden mishandeld en vrouwen (of mannen) worden geslagen. En hoewel sommige situaties uitzichtloos lijken, is het toch de sociaal werker die voor een oplossing zal moeten zorgen. Dit is dan denk ik ook de grootste uitdaging voor hen in, deze toch wel uitzonderlijke, tijden.

Campagnes
Enkele acties om dit huiselijk geweld te doen dalen zijn de volgende:
- codewoord gebruiken bv. bij apothekers
- hulplijn 1712 (was er ook al voor corona, maar wordt nu extra in de kijker gezet)
- ook deze affiches verschenen in de strijd tegen huiselijk geweld.
1712
De vraag is nog maar of we dankzij deze acties voor een dalende lijn zullen kunnen zorgen, en zo het huiselijk geweld kunnen beperken.

Bronnen
Huiselijk geweld in België in tijden van corona (2020). 
Geraadpleegd op 01/05/2020 via: https://www.ugent.be/nl/actueel/huiselijk-geweld-in-belgie-in-tijden-van-corona

Wereldwijde toename huiselijk geweld door coronavirus (2020). 
Geraadpleegd op 01/05/2020 via https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2329645-wereldwijde-toename-huiselijk-geweld-door-coronavirus

Reacties

  1. Dag Marit, ik begrijp dat het nu veel moeilijker is om huiselijk geweld op te sporen. We moeten binnen blijven en daar komen soms ruzies van met onze huisgenoten. Wanneer er al grote problemen waren binnen een huishouden kunnen deze nog verder en harder escaleren. Normaal wordt dit opgemerkt door anderen wanneer je buitenkomt. Nu mogen we niet buiten komen en wordt het ook minder vaak gesignaleerd. Dit is heel belangrijk om rekening mee te houden. Inderdaad is het moeilijk voor sociaal werkers om hun rol nu effectief te kunnen vervullen. Digitale platformen en hulplijnen zijn nu heel belangrijk en het is goed dat ze hier extra op inzetten. Dank je wel voor je blogpost!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Mary Mallon/ Typhoid Mary/ Mary Brown/ Typhoid Mary

Moederdag

Akelig actuele serie