Mary Mallon/ Typhoid Mary/ Mary Brown/ Typhoid Mary

Vandaag gaan we het hebben over een ietwat tragisch verhaal. Een verhaal waar een duidelijk begin bij was maar waarbij het einde en de consequenties niet te voorzien waren.

Waar het allemaal begon
Het verhaal van Mary begint in een van de armste wijken in Noord-Ierland, op veertienjarige leeftijd emigreert ze naar New York, waar ze al gauw aan de slag kan als kokkin. Ze trekt van de ene rijke familie naar de andere.
Mary Mallon begint echter maar op te vallen in 1906 wanneer ze voor een rijke familie mag gaan werken in Oyster Bay, een plaats waar de rijkste klasse graag vertoeft. De plaats waar Mary Mallon zich laat omdopen tot Typhoid Mary, niet wetende wat voor onheil haar nog te wachten stond.

Typhoid Mary
Aangezien meer dan de helft van de gasten die van Mary haar eten hadden gegeten doodziek werden, werd door de staat New York een inspecteur aangesteld om de zaak te onderzoeken. De stad vreesde immers voor dalende cijfers wanneer hun stadsnaam een synoniem zou worden voor ziekte en dood. De aangestelde gezondheidsexpert Soper richt meteen zijn aandacht op Mary Mallon, al was ze op dat moment alweer lang verdwenen. Dit was nog maar het begin. In totaal zou ze 51 mensen besmet hebben met tyfus althans dat zijn diegene die met zekerheid aan haar kunnen toegeschreven worden. Hoe ze die heeft kunnen besmetten? Perziken op een bedje van roomijs in combinatie met handen niet wassen.
Typhoid Mary gooit doodskoppen die eieren moeten representeren in een pan.
Heksenjacht
Soper ontdekt dus al snel dat Typhoid Mary een gezonde drager moet zijn, want ze blaakt van gezondheid. Echter dat gelooft Mary zelf niet wanneer ze hierop gewezen wordt. Mary vlucht voor de autoriteiten. Uiteindelijk moet ook zij haar meerdere erkennen in de overheid en wordt ze gedwongen om een test te ondergaan die moet uitwijzen dat ze effectief de oorzaak is van al dat leed.
Nadat de test positief aangaf, kreeg ze de keuze. Ofwel liet ze haar galblaas verwijderen ofwel werd ze in quarantaine geplaatst. Aangezien ze nogal gehecht was aan haar galblaas werd het dus quarantaine.
Na enkele jaren besluit de overheid dan toch om Mary Mallon vrij te laten, echter onder voorwaarde dat ze nooit meer aan de slag gaat als kokkin.
En daar houdt ze zich ook aan, althans voor even. Al gauw vervalt Typhoid Mary alweer in haar oude gewoonten onder de naam Mary Brown. Opnieuw breekt er weer overal tyfus op waar Mary kookt en wordt ze opnieuw Typhoid Mary. En de geschiedenis herhaalt zich opnieuw, Mary wordt opnieuw in quarantaine geplaatst, waar ze uiteindelijk ook zal sterven aan de gevolgen van een longontsteking.

Bronnen:

Typhoid Mary's tragic tale exposed the health impacts of 'super-spreaders' (2020). 
Geraadpleegd op 20/04/2020 via https://www.nationalgeographic.com/history/2020/03/typhoid-mary-tragic-tale-exposed-health-impacts-super-spreaders/

How Typhoid Mary left a trail of scandal and death (2020).
Geraadpleegd op 20/04/2020 via https://www.bbc.com/news/world-europe-52291327

Reacties

  1. Marit, dit is een heel mooie post op je blog. Het is inderdaad een zeer tragisch verhaal. Ik heb het met 'grote ogen' gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Moederdag

Akelig actuele serie